All Categories
Featured
Table of Contents
Als je door gezondheidsproblemen te maken krijgt met zorgverleners en zelfs in een zorginstelling moet gaan wonen moet je soms een deel van die zelfstandigheid opgeven. Het zorgleefplan van Actiz geeft een aantal vragen hoe je hierover met de cliënt in gesprek zou kunnen gaan, bijvoorbeeld: Kunt u hier ondanks alles uw eigen leven leiden, het de invulling geven die belangrijk voor u is? Kunt u hier uzelf zijn met uw eigen achtergrond uw eigen cultuur? Het gaat erom dat je als verzorgende respect toont voor en ondersteuning biedt bij het behouden van de eigen identiteit.
Je denkt mee, legt mogelijkheden voor maar de cliënt hakt de knoop door. Rouw en eenzaamheid Eenzaamheid en het verwerken van verlies zijn belangrijke thema's die je als verzorgende tegenkomt als je met ouderen praat over hun mentaal welbevinden. U heeft een chronische problematiek zoals osteoporose, artrose, spierafname door leeftijd, verminderd gezichtsvermogen, achteruitgang van de mobiliteit, enz…. Rouw en eenzaamheid bepalen ook iemands stemming. Rouw is een reactie op het verlies van een dierbare door overlijden.
Verlies is een ingrijpende verandering in iemands leven - De basis van thuisverpleging is een goede hygiënische verzorging of ook wel het ‘toilet’ genoemd.. Soms kost het moeite die verandering onder ogen te zien, te verwerken en te accepteren. Als je werkt met het zorgleefplan en je met je cliënt hierover doorpraat, kom je er achter welke behoeftes iemand heeft op dit punt - Wat wordt verstaan onder hygiënisch werken?. Misschien heeft de cliënt behoefte aan een luisterend oor van jou en je collega's wil hij juist met rust gelaten worden over dit onderwerp, of wil hij eens contact met een geestelijke.
Daarbij gaat het zowel om het aantal als om de kwaliteit en diepgang van de contacten - Wat moet je doen om hygienisch en veilig te werken?. Welke behoeftes iemand heeft aan contact is voor ieder mens verschillend, daar kom je achter als je in het kader van het zorgleefplan met iemand hier dieper op in gaat. Dit wordt mooi geïllustreerd in het voorbeeld van Christa: ‘Ondanks dat de zoon van de cliënt elke morgen even bij zijn moeder een kopje koffie komt drinken, bleek zij toch behoefte te hebben aan bezoek van een vrijwilligster twee keer in de week.
De diversiteit van culturen en religies brengt nieuwe uitdagingen met zich mee (U bent tijdelijk beperkt door een ingreep (denk maar aan schouder- of elleboogoperaties).). Vanuit ieders cultuur is er immers een eigen kijk op omgaan met wensen en vragen van cliënten (Hoe werk je hgienisch in de zorg?). Wie werkt volgens de methodiek van het zorgleefplan is oprecht geïnteresseerd in de ander, communiceert vanuit een open houding, staat open voor wat de ander bedoelt, ziet een persoon en niet zozeer een cultuur.
>> Verlies VerlichtenVerzorgenden komen in hun werk regelmatig mensen tegen die een rouwproces doormaken. Palliatieve zorg Sint-Gillis-Waas. Zij kunnen de cliënt helpen door het verdriet dat hij ervaart te verlichten. In Verlies Verlichten staan adviezen, suggesties en tips voor verzorgenden om professioneel om te gaan met verliesverwerking. >> Iedereen is anders, mooi toch - Werken met het zorgleefplan in multiculturele organisatiesHoe kun je ouderen ondersteunen met diverse culturele achtergronden en hoe ga je om met voor jou nieuwe zorgvragen? V&VN / Sting, 2008, gratis download >> Boek: Zegt ù 't maarIeder mens wil een betekenisvol leven leiden (Bij Tempus Thuisverpleging kan u terecht voor hulp bij uw hygiënische verzorging. U bent baas over eigen lichaam. U bepaalt zelf welke zaken u liever zelf blijft uitvoeren.).
Dat geldt ook voor mensen met dementie (Thuisverpleging Buggenhout). Over hoe je 'het voeren van regie' bij mensen met dementie kunt ondersteunen, schreef Angèle Jonker dit boek. >> Reispakket Mentaal WelbevindenWeet je niet goed hoe je aandacht voor mentaal welbevinden in je drukke werkschema in kunt passen? Vilans ontwikkelde hiervoor een ‘reispakket'.
Een landkaart, met daarbij routekaarten, ansichtkaarten en de brochure Hoe voelt u zich vandaag? (Is wondzorg schone handeling?).
Patiënten en cliënten moeten erop kunnen vertrouwen dat de zorg veilig is. Wat is hygiënische zorg?. De Rijksoverheid stimuleert zorginstellingen en werkgevers in de zorg om de zorg veiliger te maken. Veiligheid voor de patiënt In de gezondheidszorg kunnen patiënten onbedoeld lichamelijke en/of psychische schade oplopen door fouten van hulpverleners. Of door tekortkomingen van het zorgsysteem.
Latest Posts
Wellness Belgie Met Badkleding
Thermen Duitsland Zonder Badkleding
Hoeveel Sessies Kinesist Terugbetaald